Pomoc ukrainie

POMÓŻ POTRZEBUJĄCYM RODAKOM, DZIECIOM I UKRAIŃCOM

PRZEKAŻ DAROWIZNĘ NA RACHUNEK BANKOWY PROJEKTU
87 2490 0005 0000 4600 9246 1491

Sytuacja na wschodzie Ukrainy dramatycznie pogarsza się z miesiąca na miesiąc, a konflikt w Donbasie nie gaśnie. Wojna, upadający przemysł i zła kondycja gospdarcza tego regionu, uzależnionego dawniej od gospodarki rosyjskiej jest przyczyną rosnącego bezrobocia, szerzącej się biedy i przestępczości. Sytuacja mieszkających tam ludzi jest katastrofalna. Jako Fundacja organizujemy pomoc dla ubogich i bezdomnych ludzi, wielodzietnych rodzin we wschodniej Ukrainie, we współpracy z braćmi Kapucynami posługującymi w Kamieńcu (dawniej Dnieprodzierżyńsk) oraz w Dnipro (dawniej Dniepropietrowsk). Organizujemy cykliczne transporty z pomocą humanitarną, żywność, leki, ubrania i pieniądze to dary jakie przekazujemy dzięki pomocy wielu dobrych ludzi, którym nie jest obojetny los potrzebujących na Ukrainie. W naszych trasportach znajdują się także wózki dziecięce, przybory szkolne i plastyczne, wózki inwalidzkie, kosmetyki i zabawki dziecięce. Docieramy na daleki wschód Ukrainy w tereny graniczące bezpośrednio ze strefą działań wojennych. Nasze transporty docierają tam dzięki wsparciu prenumeratorów miesięcznika Społeczni.pl, którego wydawnictwo pokrywa koszty paliwa. Dary przekazujemy braciom w Kamieńcu, którzy dzielą dalej tę pomoc na wszystkich potrzebujących. Proboszcz brat Adam wraz z kilkoma braćmi z ogromnym poświęceniem wspierają ubogich w tym biednym zakątku Ukrainy. Realizując swoje powołanie czasami nawet narażając swoje życie udając się do tych najbardziej potrzebujacych mieszkających w strefie działań wojennych. Z ofiarowanej przez polskich darczyńców pomocy korzystają nie tylko rodziny polskie i ukraińskie ale także rosyjskie.

Ukraińcy w końcu to nasi sąsiedzi wobec, których nie możemy być obojętni zwłaszcza My, Polacy. Sytuacja na Ukrainie jest tragiczna. Wielodzietne rodziny żyją poniżej progu skrajnego ubóstwa ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych czyli mniej niż około 4 złote dziennie. Pomijając wszelkie historyczne zaszłości ale także pomni owocnej wspólnoty dziejów naszych narodów powinniśmy juz teraz otworzyć nasze serca na sąsiadów. Wielki sąsiad Ukrainy - Rosja, która poprzez polityczne zapędy chce siłą odebrać wolność i samodecydowanie o sobie Ukrainy i Ukraińców nie dbając o los swoich obywateli niszczy naród Ukraiński.
Projekt Pomoc Ukrainie ma na celu zapewnić w chwili obecnej napilniejszą pomoc charytatywną jaką wymagają osoby, które zgłaszją się do naszej Fundacji. Każda pomoc jest na wagę złota.

DZIECIĘCA MAJSTROWNIA

Dziecieca Majstrownia Ukraina dziecieca majstrownia   kanapki Nasza "Dziecięca Majstrownia" , którą prowadzi Pani Irina. Dzieci   z Kamieńca mogą przychodzić i odrabiać w niej lekcje, a także uczyć się. Pod okiem Pani Iriny dzieci wykonują fantastyczne dzieła sztuki, uczą się tutaj także gotować. Dzieci, znajdują tutaj odpoczynek, radość i pomoc w rozwijaniu swoich talentów. Dziecieca Majstrownia może funkcjonować dzięki pomocy i wsparciu darczyńców z Polski. Podczas zajęć w naszej świetlicy dzieci otrzymują ciepły posiłek oraz coś słodkiego. Dzięki pomysłowości braci oraz wsparciu wielu darczyńców zaadoptowano kilka pomieszczeń, które gruntownie wyremontowano i skromnie wyposażono.

Katacheza  Kuchenne Rewolucje   Kuchenne rewolucje2  KR3  MajstrowniaCzytanie  MajstrowniaZajecia1  MajstrowniaNaSlodko  MajstrowniaZajecia2

Dzieci z naszej mastrowni nie zapomnają by opiekować się w miarę możliwości także zwierzętami, w tym przypadku ptakami. To szczególnie ważne zwłaszcza zimą, by móc pokazać dzieciom, że ważne jest opiekowanie się potrzebującymi.

MajstrowniaUkraina  Majstrownia ukraina 2  Majstrownia Ukraina 3  Majstrownia Ukraina 4

OBIADY DLA BEZDOMNYCH

Kuchnia dla bezdomnych

Bezdomność to niezwykle złożony problem, dostrzegając dramatyczną sytuację osób bezdomnych, którzy znaleźli się w takiej sytuacji życiowej najczęsciej nie ze swojej winy. Bracia Kapucyni wspólnie z naszą Fundacją oraz wydawcą miesięcznika Społeczni.pl uruchomili w 2016 roku stały punkt wydawania posiłków dla bezdomnych z Kamieńca (dawniej Dnieprodzierżyńsk) i okolic. Sporą grupę wśród bezdomnych stanowią osoby, które uciekły przed wojną w Donbasie. Pozostawili tam cały majątek i wszystko co posiadali. Widmo powrotu w rodzinne strony przedstawiają jako powrót by spotkać śmierć. Nieważne czy z głodu czy od bomby lub kuli. Każdego dnia kuchnia wydaje ponad 50 obiadów i kanapki na później. Największą radością, którą widzimy na twarzy tych poranionych ludzi jest uśmiech i wypowiedziane po Ukraińsku "DZIAKUJE" lub rosyjskie "SPASIBA". Bracia zmieniają chorym opatrunki, zdobywają leki, rozmawiają, czasami pomagają w uzyskaniu dokumentów i pomagają wychodzić z bezdomności. W swoją pracę wkładają mnóstwo serca i miłości do bliźniego, niezważając na przeszkody i niewygody swojej posługi.

DUCHOWA ADOPCJA MIŁOSIERDZIA UKRAINA

ZAOPIEKUJ SIĘ DZIECKIEM NA ODLEGŁOŚĆ

Od wrzesnia 2018 roku Fundacja rozszerzyła projekt Duchowej Adopcji Miłosierdza na dzieci z Ukrainy ze szczególnym nacisiekm na bezdomne sieroty z rejonu obwodu Donieckiego oraz Ługańskiego. Trwająca tam wojna obnaża swoje prawdziwe oblicze wśród tych, którzy są najbardziej niewinni - dzieci i młodzież. Zdarza się że dzieci uciekają z Domów Dziecka, w których nie ma personelu.

POMÓŻ POTRZEBUJĄCYM RODAKOM I UKRAIŃCOM

PRZEKAŻ DAROWIZNĘ NA RACHUNEK BANKOWY PROJEKTU
87 2490 0005 0000 4600 9246 1491

Wspomóż działalność naszej fundacji wpłacając pieniądze z przeznaczeniem na nasze cele statutowe.
Kwota:
Bezpieczną obsługę płatności gwarantuje Bezpieczną obsługę płatności gwarantuje DotPay.pl